Blog

HOME OFFICE – výhody a nevýhody

Práca z domova sa črtá ako budúcnosť v mnohých odvetviach. Tento trend sa dostáva do popredia najmä kvôli pandémii koronakrízy. Home office prináša zaujímavé výhody pre zamestnancov, ale aj zamestnávateľov. Obe strany môžu ušetriť nemalé finančné prostriedky. Na Slovensku zatiaľ neexistujú štatistiky o tom, koľko ľudí využíva túto možnosť a zároveň benefit zamestnávateľov, ale napr. v USA je to každý desiaty pracovník, pričom štvrtina z nich pôsobí v oblasti manažmentu, obchodu a financií. Ale vždy treba mať na pamäti výhody a nevýhody, ako napríklad aj to, aký typ práce vlastne v daný deň doma vykonávať, aby sme si to ešte viac neskomplikovali. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako pracovať z domova aj aké home office vybavenie sa vám hodí do domácej kancelárie.
Kým niekto je nadšeným z práce z domu, ďalšiemu už po pár dňoch chýba kontakt s kolegami a pracovná atmosféra. Treba sa pripraviť na to, že v súvislosti s prácou z domova sa vynára viacero výhod, no aj niekoľko nevýhod. Poďme sa spoločne pozrieť aké výhody ale aj nevýhody prináša práca z domu.

VÝHODY
1. Nemusíte tráviť čas v rannej dopravnej špičke. Ušetríte na cestovnom aj pohonných hmotách. Čas, ktorý vám cestovanie zaberalo, patrí teraz výhradne iba vám a to môžu byť aj 2 hodiny denne.
2. Nemusíte investovať do pracovného šatníka. Súčasné kúsky v skrini tak ľahko nezničíte. Ušetríte na stravovaní, kávičkách, skladaní sa na darčeky pre kolegov.
3. V pokojnom domácom prostredí sa môžete rýchlejšie skoncentrovať a podať extra vysoký výkon, kedy pôvodne 8-hodinovú prácu stihnete bez rušenia a debát s kolegami za 5 hodín.
4. Na home office si môžete užiť aj príjemnú atmosféru, kedy pracujete z lehátka pri bazéne, či z prírody. Všetko záleží od charakteru práce.
5. Môže sa vám podariť skĺbiť starostlivosť o deti, varenie, venčenie psa, kratšie nákupy v obchodoch. A popritom plnohodnotne zarábať.
6. Zvládnutie aj veľmi kreatívnej práce, na ktorú treba atmosféru, pre niekoho práve prostredie domova, možno záhradu alebo prechádzku prírodou s papierom a perom v ruke.
7. Kombinácia práce a príjemných prestávok s kávou alebo čajom, na aké sme zvyknutí.
8. Možnosť sústrediť sa na veľmi koncentrovaný typ úloh, kde nesmieme byť rušení.
9. Ak sme prechladnutí, je to najlepší spôsob, ako ochrániť kolegov a kolegyne pred nákazou.

NEVÝHODY
1. Spoločenským povahám môže chýbať komunikácia s kolegami. Využite každú príležitosť na telefonáty, chaty alebo videohovory.
2. Manažovanie pracovného času vyžaduje dobrú organizáciu a vymedzenie denných cieľov. Môže vám chýbať priama kontrola od nadriadených (áno, aj to sa stáva) či rýchla spätná väzba pri prácach, ktoré vyžadujú kooperáciu.
3. Pri práci z domova môže všetko trvať aj dlhšie. Pozor na rozptylovače pozornosti. Zakážte si sociálne siete, pozeranie seriálov, dlhé vyspávanie v posteli, ale aj ponocovanie.
4. Deti a domáce zvieratá nemusia vždy rozumieť vášmu vyhradenému času pre prácu.
5. Po čase môžu aj ostatní členovia rodiny nadobudnúť pocit, že ste k dispozícii nonstop a vyšlú vás na veľký rodinný nákup, do lekárne, požiadajú o sprievod k lekárovi.
6. Ak máme doma deti, nie je šanca nastaviť prácu podľa našich predstáv.
7. Ak nemáme spoľahlivú techniku, ako napríklad internetové pripojenie, môžeme sa dostať do problémov.
8. Ak si na doma zoberieme typ úloh, ktoré vyžadujú komunikáciu s kolegami alebo klientami (účinok pohodlia sa pri toľkých telefonátoch a mailoch úplne vytratí a vystresovaní budeme oveľa viac ako v práci).
9. Ak si nastavíme deň ako deň voľna, ideme proti sebe a zamestnávateľovi. Home office nesmie byť o leňošení.